Calorieën zijn belangrijk

Wat zijn calorieën?

Calorieën vormen een veel besproken onderwerp in deze tijd. Eigenlijk zou men het moeten hebben over kilocalorieën, want daar is vrijwel altijd sprake van als het woord calorieën wordt gebruikt. Een kilocalorie (gelijk aan 1000 calorieën) is de warmte die nodig is om 1 liter water 1 graad in temperatuur te doen stijgen.

Een calorie (een kilocalorie dus in de voedingsleer) is tevens een norm, een maat voor de hoeveelheid energie die wordt geleverd door een bepaald voedingsmiddel, maar ook voor de hoeveelheid energie die men kwijtraakt wanneer men arbeid verricht. En doordat men zelfs in een toestand van volmaakte rust energie verbruikt voor de stofwisseling, heeft iedereen calorieën nodig. De hoeveelheid voor ieder mens afzonderlijk wordt bepaald door een aantal factoren: sekse (man of vrouw), leeftijd en lichamelijk activiteit. Een jonge man die veel aan sport doet heeft dan ook om die redenen meer calorieën nodig dan zijn oude grootmoeder die sokken stopt.

De hoeveelheid calorieën die men opneemt is afhankelijk van twee factoren: hoeveelheid en soort van de voedingsstoffen. Calorieën-leveranciers zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook alcohol levert calorieën. Globaal kan men zeggen dat eiwitten en koolhydraten evenveel calorieën leveren. Eén gram van elk komt neer op vier kcal. Eenzelfde gewichtshoeveelheid vet zorgt voor 9 kcal. en in iedere gram alcohol zit een hoeveelheid energie besloten die gelijk is aan 7 kcal.

Krijgt men meer calorieën naar binnen dan men verbruikt, dan wordt het teveel in de vorm van vet in het lichaam opgeslagen. Nu is er van nature een kleine vetreserve aanwezig in het lichaam. Neemt men een juiste hoeveelheid calorieën op, dan blijft dal voorraadje op peil. Te veel calorieën echter betekenen meer vet: men wordt dikker. Worden er te weinig calorieën opgenomen dan wordt de vetreserve aangesproken. Resultaat: men wordt magerder.

Wil men lichaamsgewicht kwijtraken, dan kan dat op twee manieren : door minder te eten (geringere calorieopname) en door meer lichamelijke activiteit. Wanneer men voor de eerste mogelijkheid kiest, dan moet men ervoor zorgen dat de verminderde voedselopname zich vooral bepaalt tot de sector van de ‘tussendoortjes’. Al die tussendoortjes, het gebakje bij de koffie, de hapjes en nootjes bij de borrel, de frisdranken niet te vergeten, leveren zeer veel calorieën en hebben niet of nauwelijks voedingswaarde. Mayonaise, pinda’s, slagroomgebak, saucijzenbroodjes en pindakaas zijn notoire calorierijke boosdoeners.

Ook met voedingsmiddelen die wel rijk zijn aan waardevolle voedingsstoffen kunnen minder calorieën worden opgenomen door gebruik te maken van halfvolle melk, magere yoghurt, mager vlees cn vleeswaren en 20+ kaas.

Minder calorieën zonder honger

Door minder calorieën op te nemen, wil niet zeggen dat men honger moet lijden. Door gewoon minder vet, suiker en koolhydraten op te nemen, kan men makkelijk afvallen. Hier enkele tips.

 • Kies mager vleesbeleg, bijvoorbeeld rookvlees, tong, rosbief, magere ham zonder vetrand, lever zonder spekjes, mager pekelvlees.
 • Beleg uw boterham eens met tomaat, radijs, sterkers, aardbeien (zonder suiker), komkommer of iets dergelijks; het smaakt fris en is calorie-arm.
 • Houdt u van karnemelk, dan heeft u geluk, want karnemelk levert nog minder calorieën dan halfvolle melk.
 • Ook het magerste stukje varkensvlees bevat altijd nog meer vet dan mager rund- of kalfsvlees. Biefstuk is mager. Even mager maar goedkoper zijn baklappen, tartaar, mager rundergehakt, lever, paardevlees, kip (zonder vel), kalkoenrollade. In plaats van vlees kan ook magere gekookte of gegrilleerde vis worden genomen.
 • Aardappelen leveren wel wat calorieën, maar ook vitaminen en mineralen. Een aardappeltje kan geen kwaad, de grote boosdoener voor uw lijn is de jus.
 • Magere jus krijgt u door een flinke hoeveelheid gewone jus te maken, de jus te laten afkoelen en het gestolde vet er af te scheppen. Wat u over houdt is magere jus, die maar weinig calorieën levert.
 • Op dezelfde manier als magere jus kunt u ook magere bouillon maken.
 • Kant-en-klaar gekochte magere yoghurt met vruchten is gezoet met suiker en daardoor toch een bron van calorieën. Een kleine portie magere yoghurt met vers fruit zonder suiker levert heel wat minder calorieën.
 • Vers fruit is gezond en een enkele vrucht maakt niet dik. Wie drie of meer vruchten per dag eet bedeelt zichzelf met een extra portie onnodige calorieën.
 • Frisdranken, ook de ‘bittere’ tonic, zijn gezoet met suiker en dat levert calorieën. Er zijn calorie-arme frisdranken die ongeveer de helft minder calorieën leveren. Met mate gebruikt kunnen zij u helpen uw dieet te houden. Geen enkele frisdrank, ook geen calorie-arme, is goed voor uw lijn.
 • Gewone kaas is vrij vet; neem daarom 20+ kaas of magere smeerkaas.
 • Als u smeerkaas op uw brood smeert hoeft daar niet persé nog boter, margarine of halvarine onder. Smeerkaas alleen is smeuïg genoeg.
 • Gebruik in plaats van gewone koffiemelk halfvolle koffiemelk, dat scheelt weer een beetje.
 • Twee plakjes knäckebröd leveren samen minder calorieën dan 1 snee brood.
 • Gaat u alle brood door knäckebröd vervangen, denkt u er dan wel aan dat u dan veel meer te besmeren en te beleggen krijgt en dat telt allemaal mee.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *