Een kloktaart voor kerstmis of nieuwjaar

Met kerstmis of nieuwjaar mag het altijd wat meer zijn. Met het volgende recept gaan we een kloktaart maken. In principe is dat een chocolade gebak met glazuur en chocolade op. Natuurlijk hoeft de afwerking niet een klok te zijn. Je kan er gerust ‘Prettig kerstfeest’ of  ‘nieuw jaar 2015’ op plaatsen. Heb je tijd en energie genoeg over, kan je er zelfs een spreuk op schrijven. Het recept komt van een kookboek van ons grootmoeder: Het grote kookboek van Wina Born.

Kloktaart

Ingrediënten: 

Voor het deeg: 125 g boter, 125 g suiker, 2 eieren, 1 eetlepel cacao, 75 g zelfrijzend bakmeel

Voor het vulsel: 50 g boter, 125 g poedersuiker

Voor het glazuur en de garnering: 150 g poedersuiker, 1 1/2 eetlepel water, rode of blauwe kleurstof, chocoladef likjes

Voorbereidingstijd: ca. 40 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor wie?: 6 personen

Bereidingswijze:
Roer de boter met de suiker tot room.
Voeg na elkaar de eieren toe en roer de massa telkens glad.
Voeg bij gedeelten het gezeefde bakmeel en de cacao toe en roer het met een weinig warm water tot een gelijkmatige, luchtige massa.
Doe het mengsel over in twee beboterde springvormen van 20 cm middellijn en bak het in een matig warme oven gaar in ca. 20 minuten.
Laat het op een taartrooster afkoelen.Roer de boter tot room, voeg lepel voor lepel onder goed roeren de gezeefde poedersuiker toe.
Doe het vulsel tussen de 2 taartlagen en houd er iets van achter voor de wijzers.Maak een glazuur, dat dik genoeg moet zijn om niet uit te lopen. Houd wat achter om de cijfertjes te spuiten en kleur het overige met enkele druppels kleurstof. Strijk het glazuur over de bovenkant van de taart.
Schik er voor het uurwerk de 12 flikjes op. Spuit de wijzertjes en cijfers.
chocolade figuren maken
Chocolade figuren maken voor taart

TIPS:
Chocoladefiguren: teken de gewenste figuren op een vetvrij papier. Draai het papier om. Laat de gesmolten chocolade, wanneer deze begint op te stijven, met een theelepel wat uitlopen op het papier en strijk het uit in de vorm. Laat het opstijven en de figuur kan dan losgemaakt worden.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *