Gnocchi recept: de basis

Gnocchi wordt eigenlijk uitgesproken als ‘Njokki’ wat betekent kleine klompjes van deeg. Het enkelvoud spreekt men uit als njokko. Zoals de naam doet vermoeden, komt de benaming uit het Italiaans. Je kunt een gnocchi recept gebruiken in plaats van een pasta recept. Je kan het ook als vervangmiddel maken voor gewone rijst of aardappelen. Het lekkerste gnocchi recept is diegene die jezelf hebt klaargemaakt. Je kan het gerecht ook aankopen in Albert Heijn bijvoorbeeld maar deze zijn niet vers en vallen nogal zwaar uit.

Gnocchi recept klaarmaken

Ingrediënten: 500 g puree aardappelen, 2 eieren, zout, kaas naar keuze, 100 g bloem, bloem om deeg te maken

Bereiding:

 1. Eerst en vooral dien je aardappelen te hebben die geschikt zijn om aardappelpuree van te maken. Gebruik niet kookvaste, kruimelige aardappelen. Die zorgen voor de perfecte structuur van onze deeg. Schil 500 g aardappelen en kook ze tot ze uiteenvallen in het zoutwater. Dat neemt ongeveer 25 minuten in beslag. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Laat ze nog even afkoelen.
 2. Neem 2 eieren. 1 ei voeg je volledig toe +nog 1 extra eidooier.
 3. Voeg vervolgens 100 g bloem toe. Ook in bloem heb je verschillende kwaliteit. Gebruik de iets betere kwaliteitsbloem om de beste smaak voor uw gnocchi recept te bekomen.
 4. In dit deel van het recept gaan we ook 100 g geraspte kaas toevoegen. Hier kan je mee experimenteren. Zelf kies ik voor de oudere abdijkazen omdat die goed af smaken. Maar je kan ook opteren voor parmezaan kaas, geitenkaas, light smeerkaas enz. Wel zorgen dat wanneer je smeerkazen gebruikt, de juiste dichtheid van deeg bekomt. Voeg een minimaal bloem toe om de juiste gnosshi receptvaste structuur te bekomen.
 5. Voeg ook een theelepel zout toe voor extra smaak.
 6. Mengel alles tot je een kneedbaar deeg krijgt.
 7. Bestuif je werkblad en handen met bloem. Doe de aardappeldeeg op het werkblad en kneed verder tot je een soepel en werkbaar deeg krijgt.
 8. Verdeel het deeg in 4 klompen en rol deze uit tot een sliert van 1,5 cm dik ongeveer. Snij het deeg nu in stukjes van 2 cm. Om het bekende ribbelpatroon op gnocchi te bekomen, gebruikt men een vork om aan 1 kant van een deeg een ribbelpatroon te creëren. Deze ribbels zorgen ervoor dat de saus veel beter blijft hangen.
 9. Breng een pot met water en zout aan de kook. Wanneer het water koot, kunnen de gnocchi in het water gekookt worden. Wanneer ze bovendrijven weten we dat onze deegwaren klaar zijn. Dat duurt slechts 2 minuten.
 10. Schep de njokki af met een schuimspaan en leg ze op een verwarmd bord. Je kan ze nog even warm houden door een zilverpapier overheen te leggen.
 11. Maak een saus naar keuze en giet deze over het deeg heen.

Smakelijk!

 

Tip: Wil je echt experimenteren met njokki recept? Probeer dan verschillende soorten meel uit voor een andere smaak.

 

 

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *