Heerlijke ragoût recepten

Ragoût kan je op verschillende manieren maken. Wij geven 2 recepten waarmee je zelf kan experimenteren: Bourgondische ragoût en het bekende kalfsragoût. ragoût is een ideaal recept om op de feestdagen te serveren. Lees hier hoe je deze eenpansgerechten makkelijk kan klaarmaken.

Bourgondisch ragout

Ingrediënten: 500 g riblappen, 25 g boter, 100 g doorregen spek, 1 eetlepel bloem, 3 dl water, 1 bouillonblokje, 1,5 dl rode wijn, laurierblad,

1/2 theelepel keukenkruiden (mixed of fine herbs), takje peterselie peper, zout, 12 kleine uitjes

Bereidingstijd:  3 uur

Voor wie?: 4 personen

 

Bereidingswijze:

Snijd de riblappen in blokjes van ca. 3,5 cm. Smelt de boter en bak hierin het in dobbelsteentjes gesneden spek.

Haal het uitgebakken spek met een schuimspaan uit de pan en doe het over in een vuurvaste schotel.

Bak in het achtergebleven braadvet de vleesblokjes aan alle kanten bruin en voeg deze bij het spek.Giet het vet af.

Doe 2 eetlepels hiervan terug in de pan, strooi de bloem erover en roer deze tot ze lichtbruin gekleurd is. Voeg onder goed roeren de bouillon en de wijn toe, breng het geheel aan de kook en voeg het laurierblad, de kruiden, de peterselie en het zout toe.

Giet de saus over het vlees, leg de deksel op de schotel en plaats deze in een matig warme oven van 170°C. Laat het vlees 1 1/2 uur stoven.

Voeg de uitjes toe en laat alles samen verder gaar en mals worden. Maak zo nodig op smaak af en verwijder het overtollige vet.

TIP:

Bewaar een restje rode wijn voor het af ma ken van stoofschotels en sauzen. Doe het over in een potje met schroefdeksel of flesje en zet het op een koele plaats weg.

Kalfsragout

Ingrediënten: 500 g kalfslappen, 2 uien, 2 grote wortelen, 3 laurierbladen, 1 eetlepel citroensap, peper, zout, 200 g champignons, 40 g boter, 40 g bloem

, 1 eidooier, 1/8 l room, peterselie

Bereidingstijd: 2 uur

Voor wie?: 4 personen

Bereidingswijze:

Snijd de kalfslappen in blokjes van 3 cm.

Breng 1 l water aan de kook met de grof gesnipperde ui, de in schijfjes gesneden wortelen, laurier, citroensap, peper en zout.

Voeg het vlees toe en laat dit gaar en mals koken in ca. 1 1/2 uur.

Voeg 1/2 uur voor het einde van de kooktijd de champignons toe.

Smelt de boter in een pannetje, strooi er de bloem in en roer dit gedurende 1 minuut op een zacht vuurtje, zonder dat de bloem bruin wordt.

Doe het vlees en de groenten over in een schotel. Laat het kookvocht op een hete kookplaat snel inkoken tot 1/2 liter.

Giet het gezeefde kookvocht bij het boter/meelmengsel, breng dit onder goed roeren aan de kook en laat de saus glad en gebonden koken in ca. 5 minuten.

Vermeng de eidooier met de room, roer voorzichtig wat hete saus in het pannetje. Laat de saus voorzichtig heet worden, maar vooral niet koken.

Giet de saus over het vlees. Bestrooi het gerecht met fijngehakte peterselie.

TIP:

Om snel sausen en soepen te binden is het bijzonder gemakkelijk een boter/meelmengsel in voor raad te hebben. Roer hiervoor door een willekeurige hoeveelheid zachte boter een zelfde hoeveelheid bloem. Bewaar dit in een plastic doos. Om 1 dl saus te binden is 12 gr nodig.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *