Hoe een ei perfect koken

Ei koken

Bijna iedereen eet wel regelmatig een gekookt ei. Lekker op brood bij het ontbijt of de lunch, maar ook door de salade of op je hamburger bij het diner. Een gekookt ei kan dus op ieder moment van de dag. Nu blijft de vraag: hoe krijg je een gekookt ei. Het maken van een gekookt ei is niet moeilijk en er komt ook niet veel bij kijken. Toch kan er heel veel mislukken bij het maken van een gekookt ei. Het begint allemaal bij het bepalen hoe je je gekookte ei wil. Houd je van een zacht of hard ei of heb je liever dat het eigeel nog smeerbaar is? Ook de grootte van het ei bepaalt hoe lang je een ei moet koken. Er zit dus wel degelijk verschil tussen het ene gekookte ei en het andere gekookte ei.

Ei koken bereiding

Voor het koken van eieren heb je alleen water en natuurlijk eieren nodig. Het ligt aan de hoeveelheid eieren die je wilt gaan koken wat voor pan je gaat gebruiken. Vaak is een klein steelpannetje al genoeg om 2 tot 4 eieren te koken. Ook is het belangrijk om de tijd goed in de gaten te houden met bijvoorbeeld een tijdwekker. Hoe langer je ei kookt, hoe harder die wordt.

Zet een pan met water op het vuur en wacht tot het water kookt. Leg vervolgens de eieren in het water en laat de eieren in het water voor een bepaalde tijd. Hoe lang je de eieren moet koken kun je terugvinden in onderstaande tabel.

Maat Zacht ei Halfzacht ei Hard ei
Klein 3 minuten 5 minuten 10 minuten
Middel 4,5 minuten 6 minuten 12 minuten
Groot 5 minuten 7 minuten 14 minuten

Als je de eieren al meteen in het koude water legt moeten ze een minuut langer koken.

Variaties op gekookt ei

Ei pocheren

Een gepocheerd ei is niets minder dan een gekookt ei zonder schaal. Het lijkt moeilijk om een ei zonder schaal te koken, maar eigenlijk is het goed te doen als je voorzichtig te werk gaat. Een gepocheerd ei is het te maken met een zo vers mogelijk ei. Het liefst zelfs van eieren die dezelfde dag nog gelegd zijn. Ook is het belangrijk om te checken of de eieren goed koud zijn, dus direct uit de koelkast, voordat je ze gaat pocheren. Voor het pocheren van een ei heb je een bakje of kommetje nodig, 100 ml azijn, een garde en natuurlijk water.

Gepocheerd ei bereiden

ei posheren

Zet een pan op het vuur en breng daarin het water aan de kook. Voeg dan de azijn toe.

Laat de temperatuur zakken tot net onder het kookpunt van water en roer langzaam met de garde door de pan, zodat er een draaikolk gaat ontstaan.

Het ei haal je uit zijn schil en leg je in het kommetje. Giet vervolgens het ei langzaam in het midden van de draaikolk. Hierdoor zal het eiwit zich om de dooier heen gaan draaien om de authentiek vorm van een ei zoveel mogelijk te behouden.

Laat het ei daarna ongeveer 4 minuten in het net niet kokende water zitten.

Als het ei gepocheerd is haal je het uit de pan en leg je het vervolgens nog in een bakje met water om de smaak van het azijn er wat van af te spoelen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *