Kersenconfituur, kersensiroop en lunch

Ik ben echt gek op kersen. Het is een van mijn favoriete ingrediënten omdat je het zowaar voor alles kan gebruiken. Ik gebruik heel graag zelfgemaakte kersensiroop op bijvoorbeeld ijsbereidingen. In de zomer durf ik ook wel eens een slush puppy maken van kersensiroop. En wie kent de lekkere gehaktballen met kriekjes niet? Soms durf ik in plaats van krieken ook wel eens kersen gebruiken. Heerlijk gewoon. In deze blogpost ga ik je uitleggen hoe je van kersen, kersensiroop, kersenconfituur en een heerlijk lunch gerecht kan maken met kersen.

Kersensiroop

Hoewel kersensiroop redelijk wat suiker bevat, is het zeker niet ongezond. Lekker vers maken en makkelijk te bewaren.

Ingrediënten: 

  • 1,5 kg kersen
  • 500 g suiker
  • sapcentrifuge/mixer

Bereiding: 

Eerst zullen we de kersen moeten ontpitten. Doe dit voorzichtig met een mesje. In het totaal zou je moeten uitkomen op 1 kg ontpitte kersen.

siroop maken van kersen
Kersensiroop voor dranken

Maak gebruik van een sapcentrifuge om ongeveer 400 ml kersensap te bekomen. Heb je geen sapcentrifuge, kan je de kersen heel goed fijn mixen en het mengsel vervolgens door een zeef halen. met een lepel duw je de zeef regelmatig aan zodat het sap er sneller doorgaat. Dit vergt natuurlijk meer werk dan een sapcentrifuge en mogelijk heb je ook iets meer kersen nodig. De hoeveelheid sap is dan ook afhankelijk van het type kers dat je gebruikt. Gebruik enkel de donkerrode soorten die goed rijp en zacht zijn.

Breng nu het vers geperste sap in een kookpot en voeg de suiker er aan toe.  Laat het mengsel gedurende 5 minuten koken.

Giet vervolgens de siroop in kleine flesjes en sluit ze hermetisch af.  De flesjes op een koele droge plaats bewaren. Eenmaal geopend in de frigo bewaren gedurende maximaal 2 – 3 weken.

Soms willen we ook langer van onze heerlijke kersen genieten. Dan maken we kersenconfituur.

Kersenconfituur maken

Ingrediënten:

  • 1,4 kg kersen
  • citroensap
  • 700 g suiker
  • 6 takjes rozemarijn
  • confituurpotten

Bereiding:

Ook hier gaan we de kersen moeten ontpitten. Ontpit de kersen boven een kom om zeker al het sap op te vangen.

Meng nu de kersen met een beetje citroensap, de suiker en laat ze ongeveer 2,5 uur marineren in de koelkast.

Breng het geheel in een kookpot en breng het gedurende 15 minuten aan de kook. Op het mengsel komt schuim te staan. Dat moet je er regelmatig afhalen.

croissant met kersenconfituur
Kersenconfituur

Na 15 minuten giet je alles over een zeef zodat je een helder mengsel overhoud. Dit moet niet perce. Heb je liever confituur met wat structuur, kan je deze stap overslagen.

Het mengsel moet in totaal een 30 tot 45 minuten ingekookt zijn.

Voor de lekkere smaak, leg je een in elke pot een takje rozemarijn dat je eerst even in heet water hebt gelegd.

Sluit de potjes onmiddellijk hermetisch af.

Afgesloten kunnen de potjes confituur vrij lang bewaard worden (tot 1 jaar). Zelf durf ik ze gewoon ook in mijn diepvriezer te steken zodat ik ze zelfs enkele jaren kan bewaren maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Open kan je ze ongeveer 2 – 3 weken bewaren.

 

Lekkere kalfsburger met kersensaus

Ik heb een uitermate lekker recept gevonden uit de Plusmagazine en kan er gewoon niet genoeg van krijgen. Een kalfsburger met brie en kersensaus. Een lunch voor de echte snoepers zal ik maar zeggen.

Ingrediënten:

Burgersaus: 350 g zwarte en rijpe kersen, 1 eetlepel olie, 3 el balsamicoazijn, 1 ajuin, 2 eetlepels honing, snuifje zout, peper, 1 mespunt kaneel e, 1 el zetmeel/maizena.

Hamburger: 2 porties rucola salade, 4 sneedjes bacon, 150 g brie, 400 g kalfsgehakt, 1 koffielepel peterseliesnippers, 2 el olie, beetje citroenschilsnippers, 4 burgerbroodjes met sesam (liefst van de verse bakker).

Bereiding:

Ontpit de kersen. Pel de ajuin en snij hem in ringen. Doe de olie in de ban en braad de uienringen goudbruin. Deglaceer met de azijn. Zorg er voor dat de ajuinen nog knapperig zijn. Voeg  vervolgens honing, peper en zout toe. Breng op smaak met een vleugje kaneel. Laat het wat indikken. Los maizena op in 2 el water en voeg het al roerend toe. Leg de kersen erin en laat 5 minuten doorsudderen.

Snij ondertussen de brie in schijfjes.

Was de rucola en zorg dat deze droog is.

Rooster de bacon en verwijder het overtollig vet.

Bereid het kalfsgehakt. Meng het gehakt met de peterselie en citroensnippers. Voeg peper en zout toe. Maak er nu 4 mooie hamburgers van. Warm een pan op en leg de 4 burgers er in met een beetje olie. Bak de burgers tot ze gaar zijn.

Rooster de sesambroodjes en snij ze door midden. Onderaan het broodje leg je de rucola, dan de burger, een sneetje bacon, brie en wat kersenajuinsaus. Als laatste het topbroodje er op. Best prikkertjes gebruiken om het geheel bijeen te houden. Echt geweldig. Soms doe ik boven op de hamburger nog vers gebakken knapperige ajuin over. Dat noemen ze nu een smaakbom ;).

Bronnen: http://plusmagazine.knack.be

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *