Klassieke Crème Brûlée recept

Crème Brûlée is een nagerecht, wat op custard lijkt, met daar overheen een gekarameliseerde laag suiker. De klassieke crème brûlée bestaat uit custard, gemaakt van room, melk, suiker en eieren en op smaak gebracht met vanille en limoen. In dit recept legt ah recepten uit hoe je zo’n klassieke crème brûlée kunt bereiden.

Aantal personen: 4

Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 limoen
  • 5 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 4 hittebestendige ovenschaaltjes
  • crème brûlée brander

Klassieke Crème Brûlée bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 125 graden Celsius.

Neem het vanillestokje en snij deze over de lengterichting open.

Maak de limoen schoon en rasp een beetje van de schil af. Zet een pan op het vuur en giet daar de melk in.

Breng dit tegen de kook aan met het opengesneden vanillestokje en de limoenrasp. Dit kan je ongeveer 10 minuten laten trekken.

Verwijder vervolgens de rasp en de vanillestokjes. Scheid in een ander kom de eieren en bewaar de eidooiers. Doe hier de helft van de suiker bij en meng dit met een mixer tot een romige massa.

Klop daarna de melk en de slagroom er doorheen. Neem de 4 hittebestendige ovenschaaltjes en vet ze lichtjes in. Verdeel het mengsel over de schaaltjes en zet ze voor ongeveer 60 minuten in de oven. Laat de crème brûlée vervolgens afkoelen en zet ze daarna in de koelkast. Bij het serveren strooi je de andere helft van de suiker er overheen en gebruik de crème brûlée brander om het suiker te laten smelten. Doe dit totdat er een goudbruine karamelisatie plaatsvindt.

Vroeger werd de laag suiker gekarameliseerd met een salamander grill. Dat is een soort platte ronde ijzeren spatel, waarbij de ronde schijf in het vuur gehouden werd, totdat deze roodgloeiend werd. De hete schijf werd vervolgens boven de laag suiker gehouden om te karameliseren.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *