Lekkere gehaktballen

Wie lust er geen lekkere gehaktballen. Ik in ieder geval wel en de kinderen zijn er ook dol op. Daarom zijn gehaktballen een ideaal gerecht om met kinderen te maken en vervolgens lekker op te smullen. Koken met kinderen is niet moeilijk;)

Gehaktballen recept

De gehaktbal is een vleesproduct gemaakt van varkens- of rundergehakt. De gehakt wordt tot een bal gedraaid en vervolgens gebraden. Vaak wordt voor het tegengaan van het uiteenvallen van de gehaktballen een ei en brood of paneermeel toegevoegd. Daarnaast worden er nog kruiden aan toegevoegd om de gehaktballen op smaak te maken, zoals peper en zout. Gehaktballen worden vaak met jus of mosterd geserveerd.

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt
 • 1 ei
 • 50 gram paneermeel
 • zout
 • peper
 • braadboter

Gehaktballen bereiding

Gehaktballen maken is helemaal niet moeilijk, zelfs niet voor de beginnende kok. Klop het ei met het zout en peper en eventueel andere eigen toegevoegde kruiden goed door. Vervolgens kan je het gehakt eraan toevoegen en het geheel goed gaan kneden. Het makkelijkst is dit om het gewoon met je handen te doen. Als laatste kan je de paneermeel er nog goed doorheen roeren of kneden voor de stevigheid van de gehaktballen. Vervolgens kan je er 4 tot 6 gehaktballen van draaien. Vergeet niet om erna goed je handen te wassen, het blijft namelijk rauw vlees!

Laat de braadboter goed warm worden in de pan en leg daarna de gehaktballen in de pan. Zet het vuur niet te hoog, maar laat het rustig garen tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Dit kan 25 tot 50 minuten, afhankelijke van de grootte van de gehaktballen. Aangezien gehaktballen vaak met jus wordt gegeten, kan je aan het eind een beetje water toe te voegen in de pan.

Mocht je 50 minuten te lang vinden dan kan je het gehakt ook in bijvoorbeeld 8 gehaktballen verdelen om zo de porties kleiner te maken, waardoor ze sneller garen. Ook kan je ervoor kiezen ze een beetje platdrukken.

Ook kan je pittige gehaktballen maken. Hiervoor gebruik je dezelfde bereiding als hierboven, maar voeg je extra kruiden als chilipoeder, mosterd, cayennepeper of sambal toe. Dit moet wel goed en gelijk gekneed worden door het gehakt.

Italiaanse gehaktballen recept

Italiaanse gehaktballen zijn eigenlijk net zo makkelijke te maken als gewone gehaktballen. Bij dit recept zijn de gehaktballen Italiaans gekruid. Bij dit recept kan je er zelf voor kiezen hoeven Italiaanse gehaktballen ervan wilt maken. Je kan 4 grote gehaktballen maken, maar het recept is ook goed voor 24 balletjes. De kleine balletjes zijn zeer geschikt voor feestjes en als tussendoortje. Daarbij kan je dit recept van tevoren maken en ze later weer opwarmen, wanneer je ze nodig hebt.

Ingrediënten

 • 500 gram gehakt
 • 50 gram paneermeel
 • peper
 • zout
 • 1 ei
 • 1 teen knoflook
 • 50 gram gedroogde tomaten
 • olijfolie
 • 50 gram groene olijven
 • basilicum
 • halve ui

Italiaanse gehaktballen bereiding

Doe de knoflook, basilicum, groene olijven, gedroogde tomaten en ui bij elkaar en snij het allemaal goed fijn. Ook kan je deze ingrediënten in een keukenmachine of blender doen en ze even snel grof vermalen. Vervolgens meng je het gehakt met de paneermeel, peper en zout en het ei. Hier doe je de Italiaanse kruiden/groenten bij en verdeel het goed over het gehakt. Draai er vervolgens 4 tot 24 ballen, afhankelijke waar je ze voor bereid. Als je ervoor kiest om kleine Italiaanse gehaktballen te maken moet je ervoor zorgen dat de kruiden/groenten echt goed gemalen of gesneden zijn of grote stukken in je kleine balletjes te vermijden. Doe de olijfolie in de pan en verhit deze goed. Leg vervolgens de Italiaanse gehaktballen in de en bak ze bruin.

Italiaanse gehaktballen worden vaak met tomatensaus geserveerd. Voor het maken van de tomatensaus kan je terecht op de pagina Gehaktballen in Tomatensaus recept. Daar staat een recept voor een Spaanse versie van de tomatensaus, maar ook een Italiaanse versie, die natuurlijk zeer goed past bij de net gemaakt Italiaanse gehaktballen. Ook wordt er in Italië vaak een pastasoort, zoals spaghetti of tagliatelle, bij geserveerd. Hier kan je eventueel ook nog met gesneden rucola aan toevoegen.

Gehaktballen in Tomatensaus recept

Gehaktballen in tomatensaus vind je overal ter wereld terug. Dit vleesproduct wordt vaak automatisch gelinkt aan de tomatensaus en meestal is dit ook in combinaties met pasta. Vooral in Italië en Spanje vindt je de gehaktballen in tomatensaus terug, vandaar dat er voor dit recept twee verschillende versies zijn. De tomatensaus is voor beide soorten gehaktballen is hetzelfde, maar de ingrediënten voor de Italiaanse en Spaanse gehaktballen verschillen van elkaar.

Ingrediënten

Tomatensaus

 • 6 tomaten
 • 1 ui
 • 125 gram champignons
 • 2 tenen knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2,5 dl rode wijn
 • basilicum

Gehaktballen in Tomatensaus bereiding

Voor het maken van de gehaktballen kun je terecht op de pagina Gehaktballen recept. Ook kun je Italiaanse gehaktballen maken, die typisch Italiaanse gekruid is. Hier past de Italiaanse versie van de tomatensaus uitstekend bij. Voor het maken van Spaanse gehaktballen wordt er ook nog 1 groene paprika aan het recept toegevoegd en wordt de basilicum weggelaten. Ook kan je bij de Spaanse versie nog enkele eetlepels sherry toevoegen en bij beide versies is optioneel nog 50 ml rode wijn toe te voegen.

Voor het maken van de tomatensaus kan je bovenstaande ingrediënten gebruiken. Neem de ui en de knoflook en snij deze apart van elkaar grof fijn. De champignons moet je vervolgens in plakjes snijden. Zet vervolgens de pan op het vuur met wat olijfolie en fruit de ui alvast zachtjes. Wacht een paar tellen en voeg daarna ook de knoflook en de champignons toe fruit deze nog even mee. De tomaten snij je vervolgens in grove stukken en die wordt samen met het blikje tomatenpuree toegevoegd in de pan. Laat dit even staan alvorens je de roden wijn toevoegt. Hak vervolgens de basilicum grof en voeg deze met zout en peper en eventueel ander gewenste kruiden toe aan de tomatensaus. De tomatensaus is nu klaar, maar je kan ook de gehaktballen in de tomatensaus laten garen. Hierdoor nemen de gehaktballen nog meer de smaak van de tomatensaus op.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *