Werken met een magnetron of microgolf

Magnetron recepten – Voor degenen die nog niet zo goed met de magnetron overweg kunnen, geven we een kort overzicht van de moderne keukentechniek. Met microgolven kan men koken net als op een gewoon fornuis. Het gaat echter op een totaal andere manier. Normaal wordt de warmte van de hittebron via de wand van de pan of schaal naar binnen geleid. Hierdoor wordt de inhoud van de pan of schaal verhit. Levensmiddelen worden eerst aan de buitenkant verhit, terwijl de binnenkant eerst nog even koud blijft. In de magnetron gaat het precies omgekeerd. Elk voedingsmiddel wordt eerst van binnen heet, terwijl de buitenkant nog even koud blijft.

Dit belangrijke verschil moet men altijd in het oog houden. Microgolven dringen het voedingsmiddel binnen en zetten daar de kleine watermoleculen in beweging. Zo ontstaat, net als bij het wrijven van de handen, warmte. Deze warmte wordt dan beetje voor beetje naar buiten geleid.

Het serviesgoed wordt niet zo warm in de magnetron, in ieder geval niet door de microgolven, want het bevat geen watermoleculen die in beweging kunnen worden gezet. Toch is voorzichtigheid geboden: via de hete gerechten wordt de warmte verder geleid in borden en schalen.

Type magnetron

Het bekendste apparaat is de magnetron waarin men gerechten kan ontdooien, verhitten en bereiden. Afhankelijk van het type magnetron ligt het vermogen meestal bij 500, 600, 700 of 780 Watt. Apparaten met een hoger vermogen werken sneller. Sommige apparaten kunnen zo tot het maximale vermogen worden ingesteld, andere apparaten hebben maar een paar vastgestelde standen. Dan is er nog een belangrijk verschil: in veel magnetrons wordt het voedsel op een draaiplateau gezet. Op die manier bereiken de microgolven het voedsel heel gemakkelijk. Nu worden er steeds meer combinatieapparaten verkocht, die men ook als oven kan gebruiken. Afhankelijk van het type apparaat kan men dan ook nog gebruik maken van boven- of onderverwarming, hete lucht of grill. Vaak kan men meerdere funkties combineren, maar men kan ook alleen de oven zonder microgolven inschakelen. Voor sommige ah recepten die we op deze site vermelden, kunt u in een gewone magnetron bereiden. Voor maar enkele bereidingen is een combinatie-magnetron nodig. Alle gerechten werden getest in een apparaat waarin bovenen onderwarmte en een grill in te schakelen waren en met vermogenstanden van 90 Watt, 180 Watt, 360 Watt en een maximaal vermogen van 600 Watt. Ook in een magnetron met andere vermogenstanden kunt u deze gerechten bereiden. Als hulpje hiervoor hebben we een omrekentabel samengesteld. Let er echter wel op dat dit doorsneetijden zijn. Schakel altijd eerst een kortere tijd in, als het nodig is, kunt u die tijd altijd iets verlengen. De vuistregel voor het omrekenen is: trek per 100 Watt verschil ca. 20 procent van de aangegeven tijd af of tel die erbij op. Een vis die te gaar is, kunt u niet meer redden.

Het geschikte serviesgoed

Het is absoluut niet nodig om een heel nieuw servies aan te schaffen als u van plan bent om vaak in de magnetron te koken. Serviesgoed van metaal of met metalen deeltjes of decoraties mag u niet gebruiken. Als u niet helemaal zeker bent, moet u het serviesgoed net 1/2 minuut bij vol vermogen in de magnetron zetten. Als het dan nog koud of licht verwarmd is, kunt u het gebruiken.

Voor het kort verhitten van eenpersoonsporties kunt u karton, kunststof, glas of porselein gebruiken. Als u echter gerechten wilt bereiden, moet het serviesgoed tegen langduriger verhitting bestand zijn. Voor een gecombineerd apparaat moet het serviesgoed niet alleen voor microgolven geschikt zijn, het moet ook tegen grote hitte (bijvoorbeeld van de grill) bestand zijn. Kleine hoeveelheden voedsel kunt u op wegwerpbordjes verhitten.

Eenvoudig kunststof serviesgoed is geschikt voor kort verhitten van voedsel. Er is echter ook speciaal hittebestendig kunststof servies verkrijgbaar. Hierin kunt u voedsel bereiden, invriezen en later weer snel verhitten.

Ook glas is geschikt voor gebruik in de magnetron. U moet geen hele dunne glazen en borden in de magnetron zetten. De inhoud wordt heet en het glas zou kunnen barsten. Normaal glas is geschikt voor het bereiden en verhitten van voedsel.

Teer porselein is alleen geschikt voor kort verhitten in de magnetron, bij langer verhitten barst het. In stevig porselein kunt u goed voedsel bereiden. Aardewerk moet altijd geglazuurd zijn zodat het zich niet vol water zuigt en daardoor verhit wordt. Het speciale magnetron serviesgoed is heel goed bestand tegen grote temperatuurwisselingen. Het is gemaakt van speciaal glas of porselein en men kan het ook in een gewone oven gebruiken. Men kan het voedsel erin invriezen en later weer verhitten.

Braadzakken kunt u ook in de magnetron gebruiken, men moet ze aan de bovenkant met een vork een paar keer inprikken. Let op: niet met metalen sluitstrips maar met katoenen garen dichtmaken. Dunne kunststoffolie is niet altijd geschikt. Kleine hoeveelheden voedsel kunt u ermee afdekken en u mag het maar kort verhitten. Voor het verhitten van grotere hoeveelheden kunt u speciale magnetronfolie gebruiken. Het is bestand tegen een hitte van 160°. In een combinatiemagnetron moet men het voedsel altijd met daarvoor geschikte borden of deksels afdekken.

Aluminiumfolie mag niet in een magnetron worden gebruikt. De microgolven dringen niet door de folie heen, het voedsel wordt niet gaar. Soms is dat effect echter gewenst. Staarten en vinnen van hele vissen dekt men in het begin met een klein stukje aluminiumfolie af, zodat deze delen niet al te snel gaar worden. Let er wel op dat er tussen de folie en de wand van het apparaat minstens 2 cm afstand is.

In platte schalen van aluminiumfolie mag men echter wel voedsel verhitten. Veel kant- en-klaargerechten zijn in bakjes van aluminiumfolie verpakt, men kan ze (zonder de aluminium afdekfolie) in de magnetron zetten. Belangrijk is ook de vorm van het serviesgoed. Voedsel wordt in ronde of ovale schalen heel gelijkmatig gaar. In hoekige schalen concentreert de hitte zich in de hoeken, daar wordt het voedsel te gaar en droogt het uit. Ook kunt u beter een brede en platte schaal dan een smalle hoge schaal gebruiken. De microgolven dringen namelijk maar ca. 4 cm diep in het voedsel, hoog opgestapeld voedsel is dan van binnen nog niet gaar en aan de randen al veel te gaar. Nog iets: schalen met een gladde bodem en wanden zijn het meest geschikt.