Malse gehaktballen

Het vlees van alle slachtdieren kan gebruikt worden om gehakt te maken. Meestal is het een mengsel van mager en vet vlees. Lamsvlees wordt wat minder gebruikt dan de andere soorten, kalis- en rundergehakt, al dan niet gemengd met varkensgehakt, komen het meest voor. Doordat niet het allermooiste vlees voor gehakt wordt gebruikt en bij de bereiding meestal brood of beschuit wordt toegevoegd is het in verhouding goedkoop. Gehakt wordt met kruiden, specerijen, ui, knoflook en peterselie vermengd en leent zich voor bakken, braden, roosteren en koken of pocheren. Het is voorts een belangrijk ingrediënt voor allerlei vullingen en farces, die zowel bij ander vlees als voor groente- en pastagerechten worden gebruikt.

Gehaktballen

Ingrediënten:500 g gehakt half-om-half, 1/4 dl melk, 1 ei, 2 theelepels zout, peper, nootmuskaat, bloem of paneermeel, 2 sneetjes oud wittebrood, ontkorst, 100 g boter

Bereiding:

Laat het brood enige tijd in de melk weken. Knijp het goed uit en doe het in een flinke kom bij het gehakt. Voeg ei, zout, peper en nootmuskaat toe. Kneed met vochtig gemaakte handen tot de massa goed gemengd is en samenhangend is geworden.

Vorm er stevige ballen van en rol ze door bloem of paneermeel. Verhit de boter in een braadpan. Schroei de gehaktballen rondom dicht en braad ze vervolgens op iets getemperd vuur ongeveer 20 minuten rondom bruin en van binnen gaar.

Neem de gehaktballen uit de pan en leg ze op een voorverwarmde vleesschaal. Giet een scheutje water of bouillon of verdund bruin van jus bij de boter in de pan. Roer met een vork aanbaksels van de panbodem los. Doe de jus in een voorverwarmde sauskom. Dien gehakt op bij koolsoorten, spruitjes, bloemkool of bietjes.

– 1 tot 2 eetlepels ui, gesnipperd

– 1/2 tot 1 theelepel kerrie, paprikapoeder of cayennepeper

– 1 eetlepel peterselie, bieslook of andere kruiden, gehakt

– mespunt karwijzaadpoeder, gemberpoeder of knoflookpoeder.

Ook de gehaktjus kan men door verschillende toevoegingen (kruiden, specerijen, tomatenpuree) een pittiger smaak geven.

De gehaktballen zijn ook heerlijk met rode krieken saus.

Gehaktbrood

Gehaktbrood wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid van het bovengenoemde gehaktmengsel. Doe het gehaktmengsel in een beboterde broodvorm of naadloos cakeblik en dek het af met aluminiumfolie waarin een paar gaatjes zijn geprikt. Braad het gehakt gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven (225 C of gasovenstand 5).

Gehaktbrood kan warm gegeven worden bij de warme maaltijd, maar ook koud bij de broodmaaltijd.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *