Omega 3 en margarines

Over Omega 3 en 6 is er reeds heel wat geschreven. Terwijl dit vroeger aanzienlijk gehyped werd, wordt er nu nog nauwelijks over gesproken. Toch blijft men er bij dat Omega 3 en omega 6 een belangrijk onderdeel blijven voor een gezonde voeding.

Omega 3

Waarom een topic wijden over omega 3? Omdat omega 3 essentieel is voor het hart en bloedvaten. Een acuut tekort zal niet leiden tot bepaalde aandoeningen maar op lange termijn is de kans op hoge cholesterol, hoge bloeddruk en aderverkalking aanzienlijk. Omega 3 zou het triglyceridengehalte en de bloeddruk doen dalen.

Omega 3 is in vrij veel voedingsmiddelen terug te vinden:

 • koolzaadolie
 • pecanoten
 • lijnzaadolie
 • walnootolie
 • teunisbloemolie
 • omega 3 en visolie
  Visolie rijk aan omega 3

  paling

 • haring
 • makreel
 • zalm
 • sardines
 • tarwe(kiemolie),
 • zonnebloemolie, soja(olie)
 • maïs(kiemolie) en plantenmargarines

Omega 3/6 kan ook aangekocht worden in visolie pillen.

Waarom is dit dan toch het vermelden waard? Omdat deze voedingsmiddelen zeer zelden op ons menu staan. We eten 7% teveel verzadigde vetzuren en te weinig enkelvoudige.  Olijfolie is een goed alternatief maar bevat enkel omega 6 en geen omega 3. Dat is wat veel mensen vergeten. Het is juist de goede verhouding tussen omega 6/3 dat er voor zorgt dat onze bloedvaten en hart gezond blijven. De ideale verhouding is 1/1 tot 5/1. Maar in Nederland en België eten we meer 15/1.

 

Slechte en goede vetten

Verzadigde vetten

Deze vetten verhogen het cholesterol gehalte (LDL) en zijn de oorzaak van aderverkalking. Het zijn de dierlijke vetten (vet vlees, volle melk, volle kaas etc., frietvet)  maar ook vaste olie zoals kokos- en palmolie (alle bereide gerechten zoals koekjes, gebak, vleesgerechten etc..). Palmolie wordt ook gebruikt als bio-brandstof omdat het zo goedkoop is maar werkt daartegenover ook nog eens de broeikaseffect in de hand..

Transvetten

Deze vetten zijn veel schadelijker dan de verzadigde vetten. Ze worden gemaakt uit onverzadigde vetzuren die op zeer hoge temperatuur verhit worden. Goede oliën worden dan slechte oliën door de aanmaak van schadelijke stoffen tijdens het verhittingsproces. Ze komen voor in bepaalde margarines, chips, frietvet etc..

Meervoudige onverzadigde vetzuren

Dit is omega 6 en omega 3 goed voor de ogen, hersenen en bloedvaten.

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren

Dit zijn de oliezuren. Ze komen voor in olijfolie, maar ook in noten, boter, ei, kip, reuzel en moedermelk. Hiertoe behoren omega 7 en omega 9.

Soorten omega 3

Kies voor vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken:

alfa-linoleenzuur (ALA)

docosahexaeenzuurt (DHA)

eicosapentaeenzuur (EPA)

De laatste 2 soorten kunnen door ons lichaam wel aangemaakt worden maar in onvoldoende hoeveelheden. We zouden dan wekelijks 2 maal vette vis moeten eten en dagelijks een kleine portie noten of koolzaadolie nuttigen.

Per dag mag u slechts 20 g verzadigde vetzuren nuttigen. Daar zitten de meeste snel over. Wil je het min of meer bijhouden, dan kijk je op de verpakking of op een voedingscalculator op het internet.

Verrijkte producten met omega 3

Zalm rijk aan omega 3
Zalm rijk aan omega 3

Omega 3 wordt nog maar zelden gepromoot in supermarkten. Dus soms kan het zijn dat de producten rijk zijn aan omega 3 en anderzijds kunnen ze wel gepromoot worden maar is de verhouding omega 6/3 niet goed.

Verrijkte producen zijn onder andere de margarines, kip- en vleesbereidingen, bepaalde broodsoorten, etc..

Maar hoe zit het nu met de margarines? Test aankoop heeft hier onderzoek naar verricht. De margarine van Delhaize omega 3 en Becel omega 3 bevatten EPA en DHA en zijn uitstekende margarines.

Andere zeer goede margarines zijn: Vitemla light omega 3 en Vita D’or light met omega 3 (lidle). Ze hebben een verlaagd vetgehalte dat aangereikt is met omega 3 en een goede verhouding 6/3 van 2 of 3. Vita D’or is wel de goedkoopste aan ongeveer 2 euro per kilo margarine terwijl je voor Vitelma snel 4,5 euro per kilo betaald.

Conclusie

Het is niet de bedoeling dat je gewone boter of alle andere producten met verzadigde vetten moet bannen. Alleen moet je er voor zorgen dat je alles met mate eet en de gezonde vetten eveneens in je dieet integreert. Omega vetzuren zijn verkrijgbaar in verschillende voedingssupplementen gaande van goedkoop naar vrij duur.

Bron: www.test-aankoop.be

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *