Tarwekiemen: tarwe als ingrediënt

Tarwekiemen boordevol energie

Er wordt vaak heel wat geld uitgegeven om iemand die lichamelijk wat verzwakt is er weer een beetje bovenop te helpen. Maar wist u dat er heel goedkope hulpbronnen bestaan? De eenvoudige tarwe-, rogge-of gerstekorrel kan ons in gekiemde toestand iets bieden, wat wij bij menig duur preparaat tevergeefs zullen zoeken. Maar hoe krijgen wij gekiemde tarwe? Welnu, dat is heel eenvoudig. Wij leggen een vochtig doekje in tweeën of drieën gevouwen op een bord, doen daarop wat tarwekorrels en zetten het bord op een warme plaats. Let erop dat het doekje goed vochtig blijft. De tarwe zal gaan kiemen, en wanneer de kiemplantjes ongeveer een halve centimeter of nog kleiner zijn, draaien wij ze door de gehaktmolen en bereiden hieruit een muesli. U kunt de gekiemde tarwe ook zo eten, al moet u er dan wel op letten dat ze grondig wordt gekauwd en goed met speeksel vermengd. Kiemend graan bevat diastase, een enzym dat zetmeel in suiker kan omzetten; het enzym veroorzaakt dus een moutingsproces. Zo wordt ook uit gerst mout bereid. Kauwt u het gekiemde graan maar eens goed, u zult merken hoe zoet het smaakt.

Dit verse mout, als men het zo mag noemen, is door zijn hoge gehalte aan enzymen, vooral door hel gehalte aan diastase, een goed versterkend middel. Het kan ook samen met lijnzaad worden gegeten, en vormt dan de basis van een Zweeds gerecht dat Kruska wordt genoemd. Dit bevordert de spijsvertering, vooral van andere zetmeelproducten. Magere mensen bij wie de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, zullen door deze voeding een beetje steviger worden. Dit eenvoudige, goedkope en goede versterkingsmiddel kan ook het bloed verbeteren en het gehalte aan rode bloedlichaampjes verhogen. Wie bovendien veel rauwe wortels eet of veel rauw wortelsap drinkt, kan op die manier aansterken, zonder al te veel geld uil te moeten geven. Voor hartpatiënten is deze kuur, samen met het rijkelijk gebruik van druiven of vers druivensap, uitstekend. Wie last heeft van obstipatie, of van gistingsprocessen in de darm, dient er bij het eten van druiven op te letten de schilletjes en pitjes niet op te eten.

Tarwekiemen en de gezondheid

Tarwekiemen, die kleine gele vlokjes, worden nog veel te weinig gebruikt. Als alle huisvrouwen en moeders eens wisten welk een voedingswaarde en geneeskracht deze onooglijke vlokjes bezitten, zouden ze hun gezin elke dag tarwekiemen voorzetten. Ze zijn bijvoorbeeld heel goed in de muesli te verwerken. Ook meisjes en jonge vrouwen zouden veel meer tarwekiemen gaan eten, als ze wisten wat dit voor hen kan betekenen.

Tarwekiemen bevatten een hoogwaardig eiwit en veel vet. Maar van veel groter belang zijn de fosfaten die ze bevatten; bepaalde losfaatverbindingen zijn voor onze zenuwcellen namelijk van levensbelang. En dan heb ik het belangrijkste nog niet genoemd: het hoge gehalte aan vitamine E. Wat dit vitamine voor ons lichaam betekent, zal ik proberen in hel kort aan u duidelijk te maken.

Vitamine E wordt niet voor niets de vruchtbaarheidsvitamine genoemd. want het is van essentieel belang voor de functie en ontwikkeling van onze voortplantingsorganen. Maar vergist u zich niet, de eierstokken bij de vrouw en de testikels bij de man zijn niet louter voortplantingsorganen. Ze spelen ook een grote rol in de totale stofwisseling, ofwel het functioneren van alle klieren met interne afscheiding, en ook in dit opzicht is vitamine E van betekenis. Onvruchtbaarheid bij vrouwen kan, wanneer ze geen anatomische oorzaak heeft, worden verholpen met behulp van voedingsmiddelen die vitamine E bevatten. Tarwekiemen bevatten de meeste vitamine E van alle voedingsmiddelen en lenen zich daarom het beste voor deze therapie. Honderd gram tarwekiemen bevat ongeveer dertig milligram zuiver vitamine E.

Bij een neiging tot voortijdige baring, behoren tarwekiemen lot de allerbeste geneesmiddelen. Er zou veel verdriet over hel verlies van een te vroeg geboren baby voorkomen kunnen worden, wanneer zwangere vrouwen voldoende tarwekiemen zouden eten.

Tegen de ziekte van Bang, bestaat onder de vitaminepreparaten geen beter specifiek werkend middel dan tarwekiemen en de daaruit gewonnen tarwekiemolie. Boeren hebben vastgesteld dat deze infectieuze abortus, wanneer zemelen die nog tarwekiemen bevatten, aan het voer worden toegevoegd, minder frequent optreedt. Proeven hiermee bij de ziekte van Bang, hebben aangetoond dal men de bewuste bacil mettertijd de baas kan worden. Wanneer het lichaam voldoende vitamine E krijgt is het na verloop van tijd in staat de bacil te vernietigen.

Vrouwen en meisjes die dik worden omdat de eierstokken niet goed functioneren, dienen veel tarwekiemen te eten en moeten bovendien geregeld kruidenzitbaden nemen. Als het overgewicht alleen door de eierstokken wordt veroorzaakt, zal de gewenste (vol)slanke lijn spoedig weer zijn bereikt. Kelpasan, een preparaat bereid uit zeeplanten, kan in combinatie met tarwekiemen voor een nog sneller resultaat zorgen.

Behalve tarvvekiemen zijn ook kropsla, witte waterkers en sojabonen rijk aan vitamine E, zodat bij alle genoemde klachten ook deze natuurproducten zouden moeten worden gegeten.

Bij gebrek aan veerkracht, overwerktheid, ja zelfs bij neurasthenische toestanden ten gevolge van masturbatie (zelfbevrediging) en soortgelijke problemen, hebben voedingsmiddelen die vitamine E. bevatten bij langdurig gebruik een beter effect dan dure medicamenten. Mannen die impotent zijn, moeten de hoop niet zo gauw opgeven, maar eens geruime tijd veel tarwekiemen of tarwekiemolie gebruiken en Kuhnebaden nemen. Dit zal stellig helpen en misschien zelfs tot genezing leiden. Wetenschappelijke proeven met vitamine E, het zogenaamde tocoferol, hebben bevredigende resultaten opgeleverd. Interessant is daarbij, dat bij overdosering geen schadelijke gevolgen werden vastgesteld.

Dus moeders, het zou goed zijn om regelmatig tarwekiemen op tafel te zetten. Ze zijn ook voor de normale ontwikkeling van de voornaamste klieren bij kinderen, van groot belang. Tarwekiemen over de muesli smaken uitstekend, en op een boterham met honing zelfs nog beter dan een gebakje.

Tarwekiemen vormen een geconcentreerd voedingsmiddel en zijn in de eerste plaats noodzakelijk voor welvarende landen. Het welvaartsvoedsel is immers vaak verarmd en verschraald, waardoor veel mensen aan gebreksverschijnselen lijden. Natuurvolkeren en anderen die uitsluitend van volwaardige natuurlijke voedingsmiddelen leven, behoeven doorgaans geen geconcentreerd voedsel zoals tarwekiemen te gebruiken. Wie altijd volkorenvoedsel gebruikt, krijgt de belangrijkste stoffen die in de tarwekiemen zitten reeds in de juiste verhouding binnen.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *