Vis in de keuken bereiden

Visversheid nakijken

De versheid van de vis is het belangrijkste voor je de vis gaat klaarmaken. Wanneer je deze in een winkel aankoopt, staat er duidelijk aangegeven tot wanneer de vis houdbaar is. Koop je vis op een markt? Kijk dan goed na of de vis nog lekker vers is. Daarom geven we enkele tips die aangeven hoe een verse vis er moet uitzien.

Ga nooit naar een vishandelaar om een bepaalde vis te kopen. Laat u zich liever vertellen welke vis net aangekomen is en koop deze werkelijk verse vis. Alleen verse vis smaakt heerlijk. Dankzij het moderne, snelle transport kan men niet alleen aan de kust verse schol kopen en is ook forel overal verkrijgbaar. Je koopt zonder problemen zoetwatervissen die de vishandelaar voor uw ogen uit het water haalt. Bij vissen die al op ijs liggen, met name zoutwatervissen, moet u wat beter opletten, er zijn enkele zaken waar u op moet letten:

 • De geur is licht en aangenaam en doet aan zee en algen denken. Vis mag in geen geval naar “vis” ruiken.
 • Het vel glanst mooi en is stevig. Het slijm op het vel is helder en doorzichtig.
 • De ogen puilen licht uit, zijn helder, glanzend en doorzichtig.
 • De kieuwen zijn vochtig, glanzend en lichtrood van kleur.
 • De schubben glanzen en zitten stevig vast.
 • Het vlees moet stevig zijn en voor de soort vis de kenmerkende kleur hebben.
 • De buikholte moet schoon en bijna reukloos zijn. Bloedresten moeten rood van kleur zijn.

Vis voorbereiden is alles

Het is natuurlijk het eenvoudigste als u het schoonmaken aan de vishandelaar overlaat. Hij zal de vis ontschubben, schoonmaken en fileren. Enkele tips voor wie dit zelf wil of moet doen:

 • Pak de nog niet schoongemaakte vis bij de staart vast.
 • Schraap dan met een groot mes de schubben in de richting van de kop eraf.
 • De vis dan met koud water afspoelen en goed droog deppen.
 • De vis schoonmaken is ook helemaal niet moeilijk:
  Snijd met een klein scherp mes de buikholte van staart tot kop open. Snijd niet te diep zodat er geen ingewanden worden opengesneden.
  Trek de buikwanden uit elkaar, maak de ingewanden vanaf de achterkant los en knip ze bij de kop af. U moet erop letten dat de zwartgroene galblaas niet kapot gaat, het bittere vocht kan de vis bederven. Langs de ruggengraat onder een dun vlies wordt de rode nier zichtbaar. Haal die weg. Spoel de vis dan onder koud water uit en dep hem droog.

Het fileren van rondvis

Draai de vis om en snijd de andere kant ook zo in. Snijd daarna de ruggengraat door. Snijd nu de rug met de punt van het mes van de kop tot de rug in en snijd dan van boven tot aan de staart het bovenste filet langs de ruggengraat af. De ruggengraat met een mes losmaken en tegelijk optillen. Verwijder daarna de rest van de graten en de vinnen. Voor het verwijderen van het vel, het vlees bij de staart een beetje van het vel losmaken. De staart met een theedoek vastpakken, met een mes plat tussen vel en vlees gaan en het vel voorzichtig van de staart naar de kop aftrekken.

Platvissen worden anders gefileerd

Snijd de vis aan de donkere kant langs de duidelijk zichtbare ruglijn van de kop tot de staart in.
Het tweede filet op dezelfde manier losmaken. Werk voorzichtig bij het filet dat boven de buikholte ligt.
Dan wordt het vel en het vlees rondom de kop en langs de vinnen ingesneden.
Draai de vis om en maak de beide andere filets op dezelfde manier los. Het verwijderen van het vel gaat op dezelfde manier als bij rondvissen.
Schuif dan een plat en buigzaam mes bij de ruglijn voorzichtig tussen het vlees en de graten en beweeg het op de graat naar buiten, tot het hele filet los is. Het tweede filet op dezelfde manier losmaken. Werk voorzichtig bij het filet dat boven de buikholte ligt.
Draai de vis om en maak de beide andere filets op dezelfde manier los. Het verwijderen van het vel gaat op dezelfde manier als bij rondvissen.

Vis uit de diepvries

Jammer genoeg heeft niet iedereen de mogelijkheid om altijd verse vis te kopen. En zelfs in grote steden met goede viswinkels heeft niet iedereen tijd om op een bepaalde dag verse vis te kopen. Gelukkig kan vis op ijs worden gelegd. De diepvriesindustrie voorziet ons van hele en gefileerde vis. Vers gekochte vis kunt u zelf invriezen. De vis kunt u dan 3 maanden in de diepvries bewaren. Voor de bereiding moet u de vis helemaal laten ontdooien. Dat gaat heel snel in de magnetron.

Een vuistregel voor het ontdooien is:
Dubbele hoeveelheid = bijna dubbele tijd. Een filet van ca. 250 g heeft 5 tot 7 minuten nodig bij 180 Watt. Daarbij de vis afdekken, tussendoor een keer omdraaien en daarna nog 10 minuten laten staan.

Hele vis met een gewicht van 500 tot 600 g heeft 10 tot 12 minuten nodig bij 180 Watt. De staart en de vinnen in het begin met aluminiumfolie afdekken, de vis na de helft van de tijd keren en aansluitend nog 20 minuten laten staan.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *