Wat u moet weten over vis

Er zijn eigenlijk heel wat vissen die u kan klaarmaken en zeer lekker zijn. Om wat meer inzicht te verschaffen i.v.m. de soort vis dat u kan klaarmaken, heb ik een hele lijst gemaakt met enkele korte kenmerken.

De volgende categorieën van vis worden besproken: Zout- en zoetwater vissen.

Zoutwater-rondvis

Paling
De slangvormige vis brengt zijn eerste levensjaren door in rivieren en meren, voor het kuitschieten begeeft hij zich naar de zee. Zijn gewicht kan ongeveer 700 g zijn, maar er zijn ook exemplaren die wel 5 kg wegen. Onder het glibberige vel zit lekker maar vet vlees. Het vel kunt u het beste door de vishandelaar laten verwijderen.

Paling
Paling

Roodbaars 
De rode barbeel die bij ons verkrijgbaar is, wordt als roodbaars aangeboden. De vissen zijn wisselend van afmeting, soms wegen ze maar 150 g, soms wel 1 kg. Het vlees is mager, heel fijn en heeft een speciaal aroma. Deze vis wordt bijna uitsluitend gefileerd verkocht en is niet duur. Het stevige vlees is vetter dan dat van kabeljauw en zalm.

Zeebaars
Deze vis kan lang worden met een gewicht van 8 kg. De vis heeft wit en stevig vlees en het is zeer smakelijk. Zeebaars is wel heel duur.

Zeebrasem (dorade) 
Er zijn ongeveer 200 verschillende zeebrasems. De meest bekende bij ons is de goudbrasem. Het magere, vaste vlees is aromatisch en heeft maar weinig graten. De roodbrasem is ook een lekkere vis die een wat meer uitgesproken smaak heeft.

Haring
Gerookt, gezouten of gemarineerd, men kent haring in heel veel variaties. Verse haring met vet, maar smakelijk vlees wordt jammer genoeg niet vaak aangeboden. Verse haring noemt men groene haring, maatjesharing, het zijn vissen die nog geen kuit geschoten hebben.

Kabeljauw
Deze, voor ons belangrijkste vis, is ook vers, ingevroren, aan een stuk, in moten of gefileerd verkrijgbaar. Het magere vlees is smakelijk. Gul is jonge kabeljauw en stokvis is gedroogde kabeljauw. Klipvis is gedroogde en gezouten kabeljauw.

Poon 

Deze vis met zijn hoekige kop en stekelige borstvinnen valt direct op. We kennen de rode en de grauwe poon. Het vlees is stevig en
aromatisch, maar de vis heeft veel graten.

Leng
De leng hoort ook bij de kabeljauwfamilie. Het vlees is minder fijn dan dat van kabeljauw en niet erg lang houdbaar. Wordt meestal gefileerd verkocht.

Makreel 
Makreel is bekend om zijn zachte vlees dat een hoog vetgehalte heeft. Makreel wordt ook vaak gerookt verkocht. Verse makreel moet snel bereid worden omdat het vlees snel bederft.

Schelvis
Schelvis is een vis met stevig zoet vlees. Het is een vis die helemaal niet duur is en die u vers en ingevroren kunt kopen.

Koolvis
Koolvis is lid van de kabeljauwfamilie. Het vlees is grijs-rood, mager en zeer aromatisch. Het is in blik, maar ook gedroogd verkrijgbaar.

Zeeduivel
Niet te verwarren met zeewolf. Zeeduivel is heel lekker maar ook heel duur. Zeeduivel heeft fijn wit vlees dat aromatisch is en geen graten heeft. Ook gekend als ‘lot’ en ‘staartvis’.

Zeewolf
Zeewolf is een vis die wel een meter lang kan worden. Wordt ook wel loup de mer genoemd. Het vlees is zeer aromatisch en wordt meestal in moten of viskoteletten verkocht.

Tonijn
Heel bekend is tonijn in blik. Steeds vaker is rode tonijn ook vers verkrijgbaar. Het vlees heeft niet alleen een mooie kleur, maar heeft ook een verrassend aroma. Nog fijner is de witte tonijn.

Wijting
Deze vis uit de kabeljauwfamilie wordt meestal in zijn geheel verkocht. Natuurlijk kunt u hem ook laten fileren. Het vlees is zacht en lekker van smaak.

Steenbolk
Dit is een veel voorkomende Noordzeevis, culinair weinig gerespecteerd.

Zoutwater-platvis

Bot 
Deze vis is zelden verkrijgbaar in België en Nederland. Het vlees is mager en zacht, maar iets minder fijn dan dat van schol. In sommige landen wordt hij gebruikt voor regionale specialiteiten.

Griet
Deze is meestal 40 tot 60 cm lang en lijkt op de tarbot, het vlees is minder fijn. De vis is goedkoop.

Schol 
Een veel gegeten vis, ook gekend als ‘pladijs: Deze vis wordt gefileerd of ongefileerd verkocht. Het vlees is vooral in mei heel zacht, in de herfst wat steviger.

Tong
Qua smaak en zachtheid is deze vis de koningin onder de platvissen. De vis heeft meestal een lengte van 30 tot 40 cm.

Tarbot
De tarbot kan tot 1 meter lang zijn en tot 25 kg wegen. Het is een zeer geliefde en daarom ook de duurste platvis. Het vlees is fijn-aromatisch. Tarbot is als babytarbot te koop en weegt dan minder dan 1 kg, en als grotere vis die tot 4 kg kan wegen.

Heilbot
De grootste en de zwaarste van de platvissen kan wel 300 kg wegen; natuurlijk worden dergelijke exemplaren niet verkocht. De witte heilbot heeft licht, smakelijk en mager vlees. De zwarte heilbot is grijsachtig van kleur, vetter en minder fijn. De vis is wel goedkoper. U kunt de vis meestal gefileerd kopen.

Tongschar
Deze vis lijkt een beetje op tong en wordt tot 70 cm lang. Het is een goedkope vervanging van tong. Het vlees is minder aromatisch.

Zoetwatervis

Baars
Echte baarzen zijn zoetwatervissen die men over de hele wereld aantreft. Bij ons is de rivierbaars van belang; deze is nauw verwant aan de snoekbaars. De vis is niet duur, heeft mager en fijn vlees dat jammer genoeg veel graten heeft.

Vlagzalm 
Een vlagzalm kan tussen 350 gram en 1,5 kilo wegen. De vis leeft in snel stromend water in veel Europese gebieden. Fijnproevers zijn dol op het magere vlees.

Barbeel
Zoetwaterbarbelen zijn maar zelden te koop. Jammer, want het vlees is zeer smakelijk.

Forel 

Forel
Forel

Allerlei forellen zijn bij ons verkrijgbaar. Ze horen bij de zalmfamilie. Heel geliefd is de zeeforel die net als de zalm een deel van zijn leven in de zee doorbrengt, het begin en het einde echter in zoetwater. Beekforellen worden in koele rivieren en beken gevangen.

Regenboogforellen zijn ook zwerfvissen en komen oorspronkelijk uit Amerika. Alle forellen worden meestal als gekweekte forellen verhandeld. Ze wegen 300 tot 400 gram en soms kunnen ze tot 2 kilo wegen. Het vlees is teer en heeft een lichte notensmaak.

Snoek
Het is duidelijk te zien: deze slanke vis is een roofvis. Hij leeft in rivieren en meren. De vis heeft stevig, mager en goed smakend vlees.

Karper
Oorspronkelijk komt de karper uit China. Hij komt nu bijna overal voor en wordt intussen voornamelijk gekweekt.

De schubkarper heeft schubben over de hele rug. De spiegelkarper heeft maar weinig schubben en de leerkarper heeft bijna geen schubben. De gekweekte exemplaren
hebben vaak minder graten dan de in vrijheid levende vissen, qua smaak is er niet veel verschil. Het vlees van karpers is in de regel mager en smakelijk, bij gekweekte karpers kan het vetgehalte hoger zijn. Karpers wegen tussen 1 en 3 kilo, dan is één vis voldoende voor het hele gezin.

Zalm 

Zalm is een zwerfvis; hij leeft in zee, gaat naar rivieren om kuit te schieten. Kleine zalmen brengen hun eerste levensjaren in zoetwater door en zwemmen dan naar de zee. Tegenwoordig wordt zalm gekweekt om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De exemplaren die te koop zijn, wegen tussen 3 en 4 kilo. Het vlees is heel fijn en opvallend “zalmrose” van kleur.

Beekridder
Wij kennen de beekridder, een forelachtige vis. Het vlees is rose van kleur, stevig en aromatisch.

Zeelt 
Zeelt weegt tussen 1 en 2 kilo. Het vlees is zeer aromatisch. Vraag de vishandelaar naar de herkomst van de vis: exemplaren uit stilstaand water moet u enkele dagen levend in leidingwater houden om de wiersmaak kwijt te raken.

Steur
Bij fijnproevers is de vrouwelijke steur als kaviaarleverancier bekend. Ook in gerookte vorm is steur verkrijgbaar. In Oost-Europa is het witte, vette vlees geliefd. De vis heeft maar weinig graten.

Meerval 
Een bij ons geliefde vis met fijn wit vlees dat maar weinig graten bevat. Wie op de calorieën let, moet er niet te veel van eten, het vlees is vrij vet.

Snoekbaars
Snoekbaars of zander is een roofvis met stevig, mager aromatisch vlees dat maar weinig graten bevat. Meestal weegt hij tussen 1 en 2 kilo.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *