Wijnen laten rijpen en wijnjaren

Goede en slechte wijnjaren

In wijn heeft men goede wijnjaren en slechte wijnjaren. Dat is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en die kunnen dus elk jaar verschillen. In een wijnstreek zoals Bordeaux worden er zelfs in éénzelfde jaar zowel goede als slechte wijn geproduceerd. De reputatie van het oogstjaar wordt dus als referentie genomen waar men nog altijd uitschieters heeft van betere en slechtere wijnen. Maar niet alleen aan de rank rijpt de wijn. De wijn rijpt verder in de kelders (houten vaten = vinificatie) en uiteindelijk in de fles.

De rijping van wijn, kan variëren van enkele weken tot jaren en is afhankelijk van de complexiteit van de wijn. Hoe eenvoudiger de wijn, hoe korter de rijpingsduur. In dit geval zal de wijn niet rijpen in houten vaten maar gewoon in ketels overgepompt worden om daar zich te stabiliseren en de fijn gescheiden wordt van onzuiverheden. Voor de rijping in houten vaten wordt er meestal eik gebruikt. Eikenhout is uitermate geschikt aangezien door microporiën zuurstofuitwisseling mogelijk is en de vaten toch waterdicht zijn.

Wijn bewaren in fles

Het rijpen van wijn of het lang bewaren van wijn heeft alleen zin bij specifieke flessen die in de loop van tijd zich beter gaan ontwikkelen en dus ook beter smaken. Een wijn zoals de Beaujolais is gekend omwille van zijn fris karakter. Zulke wijnen kan u dan beter niet wegsteken in een kelder. Dat geldt eveneens voor zeer droge witte wijnen en rosé. Een wijn die altijd wel een paar jaartjes kan gebruiken, is de Bordeaux. Je kan dus gerust enkele flessen aankopen en deze in de droge kelder leggen. Flessen wijn dienen altijd liggend bewaard te worden. Zo verhindert men dat zuurstof doorheen de kurk in de wijn terecht komt. Best dus in een donker, koel en tochtvrije ruimte waar de temperatuur vrij contant blijft. De kelder mag ook niet te droog, noch te nat zijn. Dat hoeft niet perse een kelder te zijn. Op zolder, onder de trapruimte zijn eveneens geschikte plaatsen voor een wijnstockage plaats.

Hoe lang een fles moet rijpen, is afhankelijk van wijn tot wijn. Het is de bedoeling dat de alcohol, de zuren, de tannine (looizuur) en de vruchten allemaal met elkaar gemixt zijn tot een harmonieus karaktervol wijntje.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *