Wintersoep met vergeten groenten

We zijn gewoon altijd de standaard groenten te gebruiken in onze soep. We maken ze ofwel zelf klaar of we kopen ze als diepvriesgroenten. Toch willen we nu graag een soepje klaarmaken met vergeten groeten. Dit is ook de ideale moment om te experimenteren met kruiden.

Rammanas

De rammenas ziet er uit als een zwarte matte wortel en behoort tot de familie van de radijzen. De Latijnse naam is: Raphanus sativus L. Var. Niger (Mill.) kerner. Een Rammenas is wel veel groter en langwerpiger dan een gewoon radijsje. Je kan de rammanas zo opeten maar deze heeft een heel scherpe en pittige smaak. Door ze in de soep te verwerken, zal de smaak van de rammenas zachter worden maar toch nog voldoende karakter geven aan de soep.

De rammenas kan je best schillen met een dunschiller. Je kan de wortel ook met schil opeten en gebruiken in salades bijvoorbeeld. Dan is het wel aangeraden om de wortel zeer grondig te wassen en af te drogen. Een geschilde wortel droogt snel uit. Pak hem daarom altijd goed in met zilverpapier of andere. Koop je rammenas in de winkel en hou je van die pittige smaak? Koop dan de iets kleinere wortels. Die zijn altijd zeer goed van smaak.

Deze vergeten groeten heeft de goede eigenschap galstenen te verhinderen.

Pastinaak

Witte peen of Pastinaak lijkt op een witte wortel en is familie van de Schermbloemige. De Latijnse naam is Pastinaca sativa subsp. sativa. De wortel is iets zoeter dan onze standaard oranje wortels en zijn iets zachter van textuur. Hierdoor zijn ze makkelijk te verwerken in soepen en zelfs stampot. Koken duurt eveneens minder lang en is dus een zalige groeten om te gebruiken. Bij jonge pastinaken kan je soms een lichte anijssmaak aantreffen. Pastinaken kan je zowel rauw als bereid eten. Schillen doe je eveneens met een dunschiller. Laat de wortels niet te lang liggen. Ze worden snel slap en verliezen hierdoor hun goede smaak.

Kurkuma

De kurkuma (geelwortel of tourmerik) wordt veel gebruikt in de Indiase keuken, met zijn karakteristieke geel – gouden kleur aan het eten, maar ook uit Noord-Afrika naar de zuidelijke zone van China en Indonesië in het Oosten. De kurkuma kruiden worden gewonnen uit de plant Curcuma longa plant en is een hoofdbestanddeel van curry.

Vergeten groeten soep

Voor onze wintersoep met vergeten groeten gaan we zowel de pastinaak als de rammenas gebruiken in combinatie met prei en een snuifje kurkuma.

Ingrediënten: 250 g pastinaak, 250 g rammenas, 450 g prei, 2 dikke ajuinen, kurkuma kruiden, peper, groentebouillon, 1 dl room, beetje fijngehakte peterselie.
Voor wie? 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Bereidingswijze:

  1. Pel de 2 ajuinen en stoof ze in echte boter (grote pot) tot ze goudgeel zien.
  2. Schil de pastinaak en de rammenas met de dunschiller. Hak beide groenten in kleine blokjes en voeg ze toe aan de ajuin.
  3. Voeg nu een halve eetlepel kurkuma kruiden toe. Dit gaat alles een mooi geel mengsel geven.
  4. Was de prei en hak deze fijn.
  5. Voeg deze toe aan de rest van het groentemengsel en laat enkel minuutjes stoven met een deksel op.
  6. Voeg vervolgens voldoende water toe tot de groenten volledig onder water staan.
  7. Voeg nu de peper en het groentebouillonblokje toe aan de soep en laat gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje doorkoken.
  8. Je hebt nu een heldere soep. Heb je liever geen knabbelsoepje, kan je het mengsel mixen met een staafmixer. Op die manier gaan de smaken ook veter versmelten. Na het mixen voeg je 1 dl room toe. Zo krijg je een mooie smeulige geel-groene soep.
  9. Eventueel afwerken met wat fijngehakte peterselie en klaar;)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *